Sådan Kommer du Hurtigt til at Deltage i Snakken om Biler

Har du nogensinde siddet med en gruppe venner, og pludseligt følt dig udenfor, fordi samtalen bevæger sig ind på et område som du ikke kender særligt meget til? I sidder alle sammen og har det så hyggeligt og godt sammen, og pludseligt sniger samtalen sig ind på biler. Tilfældigvis er biler noget, som alle dine venner kender rigtigt meget til, og går vildt meget op i. Desværre for dig, er du ikke den store ekspert når det kommer til biler, og du føler derfor det er svært at bidrage til samtalen på nogen meningsfuld måde. Derfor ender du med at sidde og være stille, mens samtalen bare går over hovedet på dig. Det er ikke en rar følelse, men det er noget der sker for os alle sammen en gang imellem.

For at gøre noget ved problemstillingen, er vi først nødt til at forstå den. Hvorfor er det at det sker, og hvorfor kommer vi så let til at sidde fast i en ubehagelig situation, selvom vi er omgivet af folk vi holder af, og som holder af os?

Den første udfordring er, at vi ikke har lyst til at afbryde vores gode venner. De er tydeligvis opslugte af at tale om biler, og nyder den retning samtalen har taget. Når mine venner taler om biler, kan de næsten ikke sidde stille: de elsker tydeligvis at være opslugte i samtalen om biler, så jeg har da ikke lyst til at være den der ødelægger det?

Den næste udfordring er, at vi ikke har lyst til at virke dumme. Når alle andre omkring én kender rigtigt meget til biler, kan man let komme til at føle sig dum. Man er trods alt den eneste der ikke ved hvad der foregår, eller kan bidrage til samtalen med noget som helst. Derfor er det fristende blot at tie stille, nikke på strategiske tidspunkter, og håbe at emnet snart skifter til noget, som vi rent faktisk har forstand på.

Men det behøver ikke at være sådan. Disse udfordringer er relativt nemme at løse, hvis vi bare anerkender situationen og tilgår den med nysgerrighed. Faktum er nemlig, at biler er et interessant emne, hvis først man får taget hul på emnet: jo mere man ved om biler, jo mere spændende synes man det er at snakke om. For at komme i gang med at kunne bidrage til samtaler omkring biler, er der to områder, som det er værd at angribe først: Rabat på brugte biler, og memorisering af bilmærker.

Ved at kende til rabat på brugte biler, vil du næsten altid have mulighed for at springe ind i samtalen om biler med noget der er relevant, og skaber en vis værdi i samtalen. Det bringer snakken videre fremad, og farver typisk diskussionen i en retning hvor du kan bidrage med lidt mere af den overfladiske viden du har tilegnet dig. Med memorisering af bilmærker i baghånden har du et ganske effektivt emne at bringe op, hvis du ønsker at bidrage til samtalen, men gerne vil skabe en åbning til at snakken kan drejes over imod andre emner hvor du måske har en større viden eller passion.