Sådan Endte Min Bil med at Blive Solgt i Polen

Jeg har aldrig nogensinde besøgt Polen. Jeg er faktisk slet ikke så berejst, og foretrækker at holde mig indenfor Danmarks grænser så vidt som muligt. Derfor kan det nok virke ganske overraskende, at min gamle bil for nyligt er blevet solgt – i Polen! Det er i hvert fald noget jeg har nydt at fortælle familie og venner, fordi de altid rynker på panden, og ser utroligt forvirrede ud. Hvordan ender en dansker, der aldrig har været i Polen, med at sælge sin gamle bil i et andet land?

Det skal så siges, at jeg først prøvede at sælge bilen i Danmark. Det var ikke fordi jeg havde noget imod at sælge den andre steder, det faldt mig bare ikke ind. Jeg kendte kun nogle få måder at sælge sin gamle bil på: enten prøvede man selv lykken med en annonce i avisen, og ellers accepterede man et bud hos en brugtvognsforhandler. Begge dele foregår typisk på dansk og i Danmark, og det er jo meget let at have med at gøre. Jeg var ret overbevist om, at det var de eneste to måder at gribe opgaven an på, og jeg havde i første omgang ikke nogen grund til at lede efter yderligere alternativer.

Det viste sig dog hurtigt, at der ikke var den store interesse for min gamle bil. Det har altid været lidt af en hovedpine at skulle sælge en brugt bil, men markedet er for tiden endnu mere kræsent. Der er massevis af brugte biler til salg på det danske marked, og det presser selvfølgeligt priserne i bund. Samtidig er flere og flere danskere begyndt at købe nye biler frem for at handle brugt, så efterspørgslen er blevet betydeligt mindre. Da jeg ikke fik et eneste seriøst bud på mine annoncer forsøgte jeg løsning nummer to: jeg besøgte de lokale brugtvognsforhandlere.

De var selvfølgeligt villige til at købe min bil, men kun for en latterligt lav pris. De fortalte mig, at de ville have samme store udfordringer med at afsætte den, som jeg selv havde oplevet. Markedet er ganske enkelt ikke sultent efter brugte biler lige nu, så man må enten væbne sig med tålmodighed, eller sælge virkeligt billigt.

Jeg brød mig ikke om de to muligheder, så jeg begyndte at kigge på alternativer. Det var her jeg fandt ud af, at der findes et relativt stort internationalt marked for danske export biler. Det viser sig, at mange lande – specielt i Østeuropa – har lidt den modsatte problemstilling af den, vi har i Danmark. I de lande foretrækker de fleste at købe brugt: og det betyder at efterspørgslen er høj, men udbuddet er utroligt lavt. Det presser altså priserne op på brugte biler. Jeg kontaktede et dansk firma der eksporterer biler på den måde, og de kunne skaffe mig en langt bedre salgspris på min bil, end jeg kunne få på det danske marked. Så jeg slog til, og så blev min bil eksporteret til, og solgt i, Polen.