Sådan Begynder du Dit Nye Liv Som Minimalist

Tøj

Takket være Janteloven i Danmark, har vi ikke blindt fulgt med USA i overforbrug. Vi har ikke samme interesse i at blære os med alle vores materialistiske goder, da det er noget der er ilde set i det danske samfund – selvom det dog ikke lader til helt at have stoppet danskerne fra at skrabe ting til sig. Man kan dog heller ikke sige, at danskerne generelt er minimalister. Danmark er et land med stor økonomisk lighed, hvilket betyder at man godt kan eje mange ting og have et stort forbrug, uden man begynder at skille sig ud og bliver ramt af janteloven.

Bagsiden af den økonomiske vækst er, at mange vokser op med en forkert idé om hvad det vil sige at være lykkelig eller successfuld. Når de unge kigger efter rolle-modeller, så er det lettest at få øje på dem der er mest iøjnefaldende – og det er typisk dem der fremviser alle deres materielle goder hver gang de får chancen for det. På den måde bliver de overbevidste om, at det de skal stræbe efter her i livet, er at tjene en masse penge og købe en masse ting. Enhver der har været på den jagt i mange år af sit liv, kan hurtigt fortælle dig, at det ikke er tilfældet.

Der bliver heldigvis gjort op med denne illusion i Danmark, i form af den voksende minimalist-bevægelse. Den minimalistiske livsstil handler om kun at have de ting, man har brug for, og intet andet. Mantraet lyder, at de ting du ejer, ender med at eje dig. Hvis du har to flotte biler, så skal du konstant tænke på at holde dem pæne, du skal klare reparationer og du skal også helst bruge dem siden du betaler for dem. Bilerne har altså en pris i form af dine mentale ressourcer – konstante bekymringer og krav til hvad du skal foretage dig. Ved at skære alt det unødvendige væk, så klarer vores hoveder op og vi bliver gladere mennesker.

At være minimalist betyder ikke at du ingenting ejer. Nej, du kan sagtens have din computer, noget flot tøj, en god bog og så videre. Tricket ligger i først at skære så mange ting væk som muligt, og derefter være meget bevidst og kritisk hver gang du overvejer at tilføje en ny ting til dit liv. Hver gang du overvejer at købe noget, så overvej hvordan den genstand kan bringe glæde til dig liv og hvor meget. Vægt så dette imod de negative konsekvenser der vil være af at have tingen – hvilke bekymringer eller ikke-sjove aktiviteter bringer den med sig?

Særligt tøj er et godt eksempel på et sted, hvor vi alle kunne være mere minimalistiske. Hvor meget tøj har du i din garderobe, og hvor meget af det går du reelt med? Er der noget af det “grimme” tøj, som du kun tager på når du løber tør for det andet? Smid dog alt det tøj du ikke bruger, eller ikke bryder dig om at bruge, ned til Genbrug. Når du køber tøj i fremtiden, så vær kritisk, og spørg dig selv om du har brug for det og hvor meget glæde det vil kunne bringe ind i dit liv.