Inviter Vennerne på Kreative Oplevelser med Vin

Kreativ vin

Der er ikke andre drikkevarer, der kan aktivere sanserne, nysgerrigheden og fantasien som vin. I modsætning til øl, eller de mange former for destilleret spiritus, vil en bestemt vin både lugte og smage anderledes hvert år, den frigives. Det skyldes, at vin hovedsagelig er udtryk for jord, vejr og sted den voksede – hvad franskmændene refererer til som terroir. Det er en afspejling af, hvad der skete i en bestemt vækstsæson, samt de beslutninger, vingårdschefen og vinproducenten tog det år.

Alle disse faktorer kan gøre vinsmagning til en meget spændende og givende oplevelse, især i en gruppe af gode venner. Det er altid interessant at høre andres meninger om en vin: hvad de lugter, hvad de smager og hvad de føler.

Hvis du altid har ønsket at være vært for en vinsmagning i dit hjem – eller måske bare interesseret i at finde nye måder at lære mere om vin på – så læs videre. Nedenfor er en række kreative måder, at lære mere om (og nyde) denne magiske drik sammen med dine venner.

 

Traditionel vinsmagning

En traditionel vinsmagning kan være en unik og sjov måde at underholde dine gæster på. Det skal dog siges, at det er mere behageligt og givende, hvis du begrænser størrelsen af gruppen til maksimalt 12 gæster. Når I bliver flere end det, er det svært at håndtere det traditionelle format for en vinsmagning.

Hold det simpelt ved, at bestemme et tema – eksempelvis australske shiraz, røde vine fra Rhône-regionen i Frankrig, Hvidvin fra Frankrig, eller hvad der nu passer dig og din gruppe. Bestem dig for hvilken prisklasse vinen skal være i, og få så hver gæst til at bringe en eller to flasker med sig, der passer til temaet.

Det første du bør gøre er, nummerere hver flaske. Det vil hjælpe dem, der tager noter, med at holde øje med, hvad de smager. Hæld kun én vin op ad gangen, og giv dine gæster en chance for fuldt ud at sætte pris på hver enkelt af dem. Før du går videre til den næste vin, skal du prøve at sætte gang i en diskussion om vinen, og endda overveje at uddele scoringsark. Dette vil give alle mulighed for, at optage deres indtryk, sammen med detaljer om hver vin som region, druesorter, pris og så videre. Gå først videre til den næste flaske, når alle har haft en chance for at sætte pris på, og diskutere, den forrige.

 

Blind Vinsmagning

Denne type smagning følger de samme trin som den traditionelle smagning beskrevet ovenfor, bortset fra, at identiteten af hver vin ikke afsløres, før alle har smagt og evalueret alle vine. For at gøre dette rigtigt, skal du først åbne hver flaske, og også fjerne foliehætten helt – dette gøres, da denne også kan afsløre vindens identitet. Sæt derefter hver flaske ned i en brun papirpose, og sæt den fast med et kraftige elastik.