Hvordan finder du den bedste vandrestøvle/ outdoorstøvle?

Støvler

Når man går i naturen er det vigtigt, at man har godt fodtøj. Der findes mange forskellige støvler på markedet, og det kan være svært at finde ud af hvad de forskellige støvler kan bruges til og det kan være svært at finde ud af hvad man har brug for.

 

Du kan finde vandrestøvler i forskelligt materiale. Du kan vælge en støvler i et materiale af rent kunststof. Her er hele støvlen, på nær sålen, i et kunststof materiale.

Vælger du i stedet en læderstøvle er hele støvlen i læder undtagen sålen. Når en sko er lavet læder er det yderste lag ofte kraftigt og det inderste lag er mindre kraftigt så det kan tilpasse sig efter foden. Du kan også vælge en støvle med kombination af kunststof og læder hvor der ofte inde i skoen er en vandtæt membran lavet af Gore-Tex.

 

En meget vigtig del af en god støvle, er støtten. Støtten ligger i den måde hvorpå skoen er lavet, hvordan den sidder på din fod og hvor kraftig den er i materialet. Sålen på støvlerne er også et vigtigt element. De har forskelligt greb og stivhed alt efter hvilket underlag og terræn de skal bruges i. Sålen har også stor indvirkning i støvlens komfort.

 

 

5 tips du skal lægge mærke til når du er ude for at vælge støvler

  • Når du kigger efter nye støvler vil du kunne se, at der er meget forskel på højden på støvlernes skaft. Støvlens skaft er med til at beskytte anklen når du går i ujævnt terræn.

 

  • Et par nye vandrestøvler skal passer godt lige fra starten. Det er normalt at støvlerne er lidt stive i pasformen, men de skal gås til først. Dette gælder også på længden og bredden af skoen. Hvis du føler at støvlen er enten for bred eller for lang allerede når du prøver den første gang, vil det være en god idé vælge en anden sko – det samme gælder hvis støvlen føles for smal og for kort.

 

  • Hælkappen skal føles fast om foden. Hvis din hæl bevæger sig i støvlen når du går, kan det ende med slemme vabler. Derfor er dette en særlig vigtig del at lægge mærke til når du prøver skoen for første gang.

 

  • Støvlens ydre sål skal have den korrekte stivhed for at bidrage korrekt til støtten i støvlen. Det er let at mærke om sålen er for stiv, når du prøver støvlen i butikken første gang.

 

  • Hvis du skal gå i naturen med oppakning, er det vigtigt der er god støtte i dine støvler, da du her har ekstra læs på.

 

Der er mange fælles træk ved en god vandrestøvle og en god jagtstøvle. Meget af teknologien og materialerne bag er ens. Så hvis du er jæger kan du let bruge dine jagtstøvler til at gå længere ture i naturen – også i meget ujævn terræn, da de fleste jagtstøvler har meget støtte. Man kan derfor som vandrer også prøve en god jagtstøvle for at se om denne kunne passe. Er du enten jæger eller elsker du at gå korte, eller lange, ture i skoen kan du med fordel kigge på et par Härkila støvler. Støvler fra Härkila er lette og smidige og de fleste modeller er fremstillet i vandtæt Gore-Tex som holder fødderne tørre.

 

Pleje af dine støvler

Når du har investeret i et par rigtig gode støvler, er det vigtigt at de bliver plejet med korrekt plejemiddel, da dette forlænger støvlernes levetiden. Her er det vigtigt at undersøge hvilket materiale dine støvler er lavet af og hvordan du passer dem bedst. Ved korrekt pleje bliver støvlerne også blødere, mere behagelige og du bibeholder støvlernes funktioner.