Her Er Fordelene Ved en Sovepose Med Ægte Dun

Sovepose

Når du står overfor at skulle vælge en sovepose, er en af de væsentligste ting at overveje, hvilken type for isolering soveposen er blevet fyldt med. Soveposer er typisk lavet med enten syntetisk fyld eller de er fyldt med ægte dun. Hver type har sine egne fordele og ulemper, men en med dun er typisk det bedste valg.

 

Soveposer med dun vejer mindre

Vægten af din rygsæk, og dens indhold, er afgørende, når du skal ud at vandre på stier, cykle langt eller endda bestige et bjerg. Jo mere vægt du bærer rundt på, jo hurtigere vil du blive træt og have brug for en pause. En sovepose lavet med ægte dun kan gøre din taske lidt lettere. Da en sovepose er en af de tungeste ting, du normalt bærer rundt på i forbindelse med vandreturer og lignende, er dette helt sikkert et godt sted at spare lidt på vægten.

 

Dun fyldet er varmere end syntetisk fyld

Det kommer måske som en overraskelse, men der er faktisk ingen af de syntetiske stoffer der bruges som alternativ til dun, der kan matche dunene gram for gram i at give varme. Dun fanger en større mængde luft, og fungerer som en bedre isolator, end et eneste af de menneskeskabte fibre. Når du er på tur i koldt vejr, er en varm sovepose simpelthen en nødvendighed. Du har ikke lyst til at gå på kompromis med din komfort eller din søvn ved at skulle ryste hele natten, især ikke når du jo har brug for energi til din videre færd – eller måske bjergbestigning – tidligt næste morgen.

 

Soveposer af dun er mere kompakte

Rigtigt mange er enige om, at plads kan være en vigtig faktor, når det kommer til at vælge udstyr til camping og vandreture. En sovepose med fyld af dun, vil du kunne presse mere sammen, så den optager mindre plads i rygsækken, end du vil kunne med en tilsvarende sovepose med syntetisk fyld. Ved at mindske mængden af plads du har brug for, til din sovepose, vil du have mere plads til essentielle ting som mad og ekstra tøj.

 

Ulemperne ved dun

Selvom soveposer med dun har mange fordele, er der nogle få ulemper i form af pris og alsidighed.

 

I våde omgivelser, kan dun være et dårligt valg. Dette skyldes, at en våd dun-sovepose bliver meget kompakt, hvilket resulterer i at den isolerende effekt nedsættes ganske betydeligt. I princippet betyder det, at du bliver ligeså kold som hvis du sov uden sovepose den nat. For at forhindre dette problem, er der lavet soveposer med vand-afvisende eller vandtæt materiale. Den rigtige dun-sovepose kan altså stadig bruges til kajaksejlads eller regnvejr.

Den eneste anden reelle ulempe ved dun poserne er, at de har tendens til at være meget dyrere end syntetiske soveposer. Du får dog hvad du betaler for.

Så med mindre prisen er en stor bekymring, er en sovepose med dun normalt det bedste valg. Når du vælger dun, vejer din taske mindre, du har mere plads i din taske, og du vil kunne holde dig varmere.