2 grunde til at intelligente maskiner ikke stjæler dit job

Maskiner

Der er efterhånden meget snak i medierne om, at intelligente maskiner snart begynder at overtage vores jobs. Maskinintelligens, eller AI som det populært bliver kaldt blandt dem, der ikke ved noget om det, er altså noget, som mange ville ønske ikke fandtes. Det er da helt idiotisk, at vores fremskridt ikke kommer de flest af os til gode – eller at mange i hvert fald frygter, at det er sådan, det ender ud. Selv hvis vi endte med at erstatte langt de fleste af de nuværende jobs med maskiner og software, ville det vel ikke være noget problem, hvis vi bare gav alle alt det, de har brug for, for ikke bare at overleve, men rent faktisk at leve godt. Mange frygter dog, at en eventuel borgerløn ikke ville være høj nok – og så går et argument mod hele konceptet om borgerløn på, at pengene jo skal komme et eller andet sted fra. De forstår dog ikke, at en fuldautomatisk produktion af mad og tilstrækkeligt med boliger betyder, at praktisk talt ingen behøver at arbejde, hvis vi bare deler ressourcerne retfærdigt ud. Nok om det: Vi vil i stedet snakke om, hvorfor du ikke behøver at frygte, at de intelligente maskiner snart stjæler dit job.

Selvkørende biler er et eksempel, der tit bliver brugt til at illustrere, at maskinerne er ved at overtage vores jobs, fordi blandt andet taxichauffører og privatchauffører snart kan ske at miste deres jobs. Hvis man følger med i nyhederne, så er det dog tydeligt, at der går lang tid, før den teknologi bliver både godkendt og udbredt. Der er altid mindst én nyhed hver måned om en Tesla eller andre selvkørende biler, der er skyld i en ulykke, så mon ikke det får politikerne til at tænke sig om en ekstra gang, før de begynder på at ændre i lovgivningen. Der er selvfølgelig nogle biler som Mercedes E-klasse, der aldrig har haft problemer, men så længe andre mærker bliver ved med at skabe dårlig medieomtale, går der nok lang tid, før det bliver almindeligt at lade bilen køre.

Noget helt andet er, at maskinerne i de fleste tilfælde ikke ville være lige så energieffektive som os til langt de fleste manuelle opgaver. Det vil altså sige, at når noget skal løftes, flyttes eller lignende, så giver det mere mening at fodre et menneske end at bruge en robot – i hvert fald, hvis vi vil vælge den mest bæredygtige løsning. Måske sker der også fremskridt på det område i fremtiden, men det virker ikke sandsynligt, at det er noget, du behøver at bekymre dig om. Hvis du vil bekymre dig om maskinintelligens, så forestil dig i stedet, hvad der sker, hvis noget a la Skynet fra Terminator bliver skabt.